2°C | Amsterdam

Nog 3 dagen volhouden, en dan is het feest

HOLLANDS KROON – Nog 3 dagen vasten en dan zit het voor de moslims in Hollands Kroon de ramadan er weer op. De ramadan is de negende maand van de Islamitsche kalender en de maand van inkeer. De maand waarop tussen Faji, de dageraad ruim voor zonsopkomst, en maghrib bij zonsondergang gevast wordt. Er mag door de moslims niet worden gedronken, gegeten en zelfs seks is uit den boze.
Suikerfeest
Aanstaande woensdag 6 juli is het einde ramadan en dan begint voor de moslims het suikerfeest. Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Met het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. In het Arabisch heet dit feest id-oel-fitr. Id-oel-fitr betekent feestdag ter gelegenheid van het breken. Met “het breken” bedoeld men het breken van het vasten. De datum van Suikerfeest hangt ook samen met de maan. Bij het zien van de jonge maansikkel na de maand Ramadan begint het Suikerfeest. Het Suikerfeest duurt officieel drie dagen.
Het Suikerfeest begint met een speciaal gebed in de ochtend van het Suikerfeest. Iedereen gaat dan mee naar de moskee. Alleen vrouwen blijven soms thuis, dit komt door de drukte in de moskee en de voorbereidingen voor het Suikerfeest. Voor het gebed wordt er verwacht dat iedereen die dit kan een bedrag als bijdrage te schenken ter waarde van één maaltijd, dit komt neer op een bedrag rond de 5 euro.
Als men klaar is met dit gebed in de Moskee dan gaat men bij familie op bezoek. Traditioneel wordt Suikerfeest gevierd met veel zoete gerechten. Daarnaast geeft men elkaar veel cadeautjes. De mannen en vrouwen trekken hun mooiste kleren aan en vrouwen versieren hun lichaam met Henna. Ook armen doen mee met deze gebruiken. Zij worden gesteund door de rijkeren. Na het bezoeken van de familie gaat men naar ontmoetingsplaats, waar men met zijn alle luisteren naar een preek van imam, dit is de echte afsluiting van de Ramadan.
De naam Suikerfeest wordt door de meeste moslims gehanteerd, maar er zijn er ook genoeg die zich niet kunnen vinden in deze term. Zij vinden dat Suikerfeest alleen betrekking heeft op het eten. Zo zou je kerstmis ook het Kalkoenfeest kunnen noemen. Sommige moslims vinden het dan ook beter om deze feestdag het Kleine Feest te noemen. De benaming van het Kleine Feest staat in verband met het Offer Feest. Het Offer Feest wordt namelijk ook het Grote Feest genoemd.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.