2°C | Amsterdam

Op 4 mei staat Wieringen stil bij alle oorlogslachtoffers


WIERINGEN – Op donderdag 4 mei herdenkt Wieringen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsdienst vindt plaats in de Hippolytuskerk en staat dit jaar in het teken van het Joodse Werkdorp dat van 1934 tot 1941 in de Wieringermeer was gevestigd.

Live uitgezonden

De dienst “Jong en verliefd in het Joodse Werkdorp” gaat over de liefde tussen twee bewoners en de ontruiming van het dorp. De herdenking begint om 18.30 uur en wordt live op de radio en lokale tv, uitgezonden door RTV Noordkop. De herdenking is ook te volgen via de website van RTV Noordkop. Om 19.30 uur volgt een stille tocht naar begraafplaats Zandburen, waar bloemen worden gelegd en twee minuten stilte in acht wordt genomen.

Het Joodse Werkdorp

In 1934 pachtte de Stichting Joodse Arbeid een groot stuk grond in de pas drooggelegde Wieringermeerpolder, vlak bij Nieuwe Sluis. Er werd een Joods werkdorp ingericht, waar jonge Joodse vluchtelingen een vak konden leren om, na emigratie, een nuttige bijdrage te kunnen leveren aan een nieuw op te richten Joodse staat. Halverwege de jaren ’30 probeerden Duitse ouders wanhopig om hun kinderen uit Duitsland weg te krijgen. Men leed onder de crisis en het antisemitisme. Tijdens haar bestaan huisvestte het werkdorp zo’n 800 jongeren – tot de Duitsers het kamp in 1941 ontruimden.

Herdenkingsdienst

Tijdens de herdenkingsdienst houdt wethouder Mary van Gent, als vertegenwoordiger van de gemeente Hollands Kroon, een toespraak. Het verhaal van de bewoners van het Joodse Werkdorp wordt vertolkt door Thom Emmers, Remco Hoitinga, John Jorna, Kelvin Muller, Chris van der Welle en leden van het Comité 4 mei Wieringen. Het Museumkoor en de Kindercantorij van de Stichting Culturele Kring Wieringen zingen liederen onder leiding van dirigent Marco Mosk, begeleid door Jan Dekker (orgel) en Gerard Gerritsen (contrabas).

Begraafplaats Zandburen

Na aankomst op de begraafplaats vormen De Wieringer Veteranen een erewacht bij de graven van de geallieerden. Na de twee minuten stilte en het volkslied worden namens de gemeente bloemen gelegd door mevrouw Van Gent samen met Jesper Heijblok en Nienke Cazemier. Ook worden bloemen gelegd door een delegatie van de Stichting Joods Werkdorp Wieringermeer en door de Wieringer Veteranen.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.