Supermarkten willen verbod op contante betalingen vanwege het coronavirus

HOLLANDS KROON – Het overkoepelende orgaan van de supermarkten in Nederland, het CBL, roept premier Rutte op om tijdelijk verbod op contante betalingen in te stellen, dit om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te maken.

In een open brief schrijft het CBL: Deze maatregelen hebben voor onrust gezorgd, ook in de Nederlandse supermarkten en groothandels in levensmiddelen. Het is een stuk drukker en bepaalde producten worden meer verkocht dan normaal. De ruim 300.000 vakkenvullers, orderpickers, kassamedewerkers en chauffeurs zijn hard aan het werk om de schappen goed gevuld te houden. Ook deze mensen kunnen niet thuis werken omdat zij ervoor zorgen dat Nederland gewoon boodschappen kan blijven doen.

Uiteraard hebben we binnen onze eigen invloedssfeer maatregelen genomen om onze medewerkers en de consumenten op de winkelvloer extra te beschermen. Het is voor iedereen onduidelijk wat er de komende periode gaat gebeuren. Wel is duidelijk dat de voedselvoorziening essentieel is en een vitale sector is. Dit betekent dat supermarkten bevoorraad moeten blijven worden, maar bijvoorbeeld ook dat groothandels in levensmiddelen kunnen blijven opereren. Zij beleveren vaak cruciale onderdelen van onze samenleving zoals zorginstellingen en het leger.

Om onze voedselvoorziening goed te kunnen blijven organiseren vragen wij u het volgende:
    1. Tijdelijke opheffing van wettelijke restricties. De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten draaien momenteel op maximale capaciteit om de schappen te vullen. Supermarkten zijn op zoek naar manieren om snel op te kunnen schalen. Hef de restricties op omtrent rij -, winkel- en venstertijden. Sta nachtlevering toe. Geef ontheffing van lokale voertuigrestricties. Organiseer een flexibele inzet van extra personeel door tijdelijk de WAB-regeling uit te zonderen voor de levensmiddelendistributie. Deze bijzondere tijd vraagt om tijdelijke maatwerkoplossingen die ervoor zorgen dat de distributie beter kan inspringen op het huidige koopgedrag van Nederland.
    2. We hebben als sector de klanten opgeroepen om zoveel mogelijk digitaal te betalen. We zien echter een groeiende onrust en verzoeken om waar nodig contant geld niet langer te accepteren. We hebben hierin de hulp van de overheid nodig.
    3. Stel zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open voor consumenten. Ongeveer 65 tot 75% van wat we eten komt via de supermarkt op ons bord. Nu alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten is het logisch dat dit percentage stijgt. Om de hierdoor verwachte druk op supermarkten te verminderen vragen wij u om gemeenten te adviseren per direct zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen voor consumenten waarbij de groothandels dezelfde regels zullen hanteren. Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, die anders grotendeels moeten worden weggegooid.

We realiseren ons de belangrijke en vitale rol die supermarkten en groothandels spelen in de  voedselvoorziening, ook in deze bijzondere tijd. Wij gaan tot het uiterste om Nederland van voedsel te kunnen voorzien. Wij vragen alle overheidsinstanties hetzelfde te doen: Help ons! Geef vrachtwagens ruim baan. Laat medewerkers werken. Zo dragen de leden van het CBL bij aan het bestrijden van deze crisis

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs