The Death of Stalin in Filmtheater De Luxe

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

SCHAGEN – Filmtheater De Luxe in het Scagontheater in M18 vertoont donderdag 13 en vrijdag 14 september de film The Death of Stalin. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Kaartverkoop via de webshop op www.filmtheaterdeluxe.nl en aan de kassa. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Een Russisch gezelschap van prominenten, onder anderen historici, kunstenaars en de dochter van Zjoekov, Stalins legendarische generaal, mocht de film voor de release zien. Ze konden er niet om lachen. De film werd twee dagen voor de geplande release officieel in Rusland verboden en teruggetrokken uit de Russische theaters.

Het Russische ministerie van Cultuur noemde de film beledigend en extremistisch. Het verbieden was geen censuur, zei men. Er werd slechts een morele grens getrokken. Wat is er gebeurd? Josef Stalin wordt bewusteloos aangetroffen in zijn datsja.

De communistische Partij reageert als verlamd. Er is geen arts beschikbaar voor de stervende Stalin, omdat hij die allemaal heeft verbannen of in de gevangenis heeft gezet. Niemand durft iets te doen, uit angst om fouten te maken. Na twee dagen wordt Stalin dood verklaard. Er ontstaat een machtsvacuüm, waarin iedereen probeert zijn hachje te redden. Gekonkel in het Kremlin.

De film is deels opgenomen in Rusland. De makers zijn naar het Kremlin gegaan en naar de datsja van Stalin, want het moest wel kloppen. De regisseur wil dat de kijkers iets ervaren van de angst die in de tijd gewoon moest zijn. Het resultaat is een leerzame, maar ook komische geschiedenisles. 

Meer filmnieuws? Kijk op www.filmtheaterdeluxe.nl of volg Filmtheater De Luxe op Facebook.com/FilmtheaterDeLuxe of op Twitter.com/TheaterDeLuxe

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category