Tuinders met handen in het haar, Hoogheemraadschap komt met beregeningsverbod

HOLLANDS KROON – Nu de droogte enkel maar groter en groter wordt en er vanaf de grote rivieren ook niet voldoende water naar het IJsselmeer en waterbekkens in Nederland wordt gevoerd omdat het in de landen om ons heen ook amper regen valt, ziet het Hoogheemraadschap zich genoodzaakt om vanaf aankomende week vrijwel zeker een beregeningsverbod in te stellen.

Tuinder Age van Klaveren uit het Westfriese Hauwert zegt tegen Hollands Kroon Actueel: ,,Er is water genoeg, als ze toch volgende week gaan besluiten dat wij niet langer meer mogen beregenen dan kan je de gewassen op het land wel weggooien, alles gaat kapot. Hoe kan je dit uitleggen naar de mensen die hier van moeten eten.

“De gewassen kun je dan wel weggooien als er niet meer beregend mag worden”

Van Klaveren ziet een grote schadepost ontstaan als het Hoogheemraadschap volgende week het beregeningsverbod gaat instellen. Het Hoogheemraadschap beroept zich op het zakkend pijl in het IJsselmeer en het Markermeer waardoor er niet meer voldoende water via de inlaten van het Hoogheemraadschap de waterschapsgebieden kan instromen.

,,Het zijn die beslissingen waar niet over is nagedacht, de gevolgen zijn enorm voor de tuinders maar ook voor de klanten die geen groenten meer kunnen kopen,” zegt van Klaveren.  Age van Klaveren heeft een verkooppunt aan huis en als het beregeningsverbod van kracht wordt is hij een groot deel van zijn inkomen kwijt.

Zoals veel tuinders in Westfriesland haalt ook Age van Klaveren een groot deel van zijn inkomen uit de verkoop aan huis (Foto: GoogleMaps)
Zoals veel tuinders in Westfriesland haalt ook Age van Klaveren een groot deel van zijn inkomen uit de verkoop aan huis (Foto: GoogleMaps)

In een reactie zegt het Hoogheemraadschap: ,,In mei en juni is er weinig regen gevallen. Daardoor is er sprake van droogte. Via de Rijn en de Maas wordt nog voldoende water aangevoerd. In hoge gebieden – zoals in het zuiden, oosten en Zeeuws-Vlaanderen – houden de waterschappen waar mogelijk water vast. Ook gelden daar op sommige plaatsen beregeningsverboden. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de situatie goed in de gaten en nemen zo nodig extra maatregelen. In gebieden waar geen water kan worden aangevoerd, is de droogte vooral voor de landbouw merkbaar. Hier moeten beregeningsverboden voorkomen dat de ecosystemen van de beken uitdrogen.

Het plan van Rijkswaterstaat om een gevarieerd niveau van het IJsselmeerwater te gaan invoeren kan wat van Klaveren betreft niet snel genoeg gebeuren. ,,Waarom zoiets altijd zo lang moet duren, een beetje snelheid is in dit soort gevallen meer dan welkom,”  volgens van Klaveren.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs