2°C | Amsterdam

‘Volop meldingen van mensen die honingbij voor gevaarlijke wesp aanzien’

HOLLANDS KROON – Ongediertebestrijders worden de laatste weken platgebeld door mensen die een zwerm honingbijen aanzien voor gevaarlijke wespen. Bij IVN Natuureducatie hadden we al het idee dat veel mensen het verschil niet zien tussen de bij en de wesp, maar dat wordt nu na een rondgang bij verschillende ongediertebestrijders bevestigd. En dat verschil tussen die wesp en de bij is juist heel belangrijk, want de bij willen we juist een handje helpen. Het is dus zeker niet de bedoeling dat mensen een vermeend wespennest gaan verdelgen.

Elk jaar vermeerderen de bijenvolkeren zich. Dat doen ze voornamelijk in mei en juni en soms ook nog in juli. Een deel van het volk gaat er dan vandoor met de bijenkoningin, op zoek naar een mooi nieuw plekje om zich te vestigen. Het gaat daarbij vaak om enkele duizenden bijen. Onderweg maken ze een tussenstop. Ze hangen dan met z’n allen tegelijk als een zoemende klont in een boomtak, aan een hekje of aan de rand van het dak. Een bizar gezicht. Verkenners vliegen af en aan op zoek naar een geschikte locatie voor permanente vestiging.

Paniek

Maarten Bruns van IVN Natuureducatie zegt in een reactie: ‘Veel tuinbezitters schrikken zich echter rot als ze ineens een zwerm zien hangen, waarvan ze vermoeden dat het wespen zijn, en vragen zich in paniek af wat ze moeten doen. Bij Ongediertebestrijding NL hoorde we dat ze echt het ene telefoontje na het andere krijgen. Bij aankomst wordt echter vrijwel altijd geconstateerd dat het om bijen gaat. Die zijn beschermd, dus worden ook niet verdelgd. De medewerkers helpen de mensen dan om een imker te vinden, die blij is met zo’n zwerm honingbijen, en leggen uit dat de zwerm straks gewoon weer verder trekt.

Een bijenzwerm is niet gevaarlijk. De bijen zijn op doortocht naar een nieuwe plek en proberen niet om hun fort te verdedigen. Toch is het verstandig om afstand te houden, ze kunnen natuurlijk nog steeds steken. Dus gewoon rustig blijven en even geduld hebben. De zwerm is op doorreis en vertrekt meestal na een paar uur tot twee dagen. Met wespen is het heel anders. Daarvan vind je niet zo’n zwerm. Bovendien ziet de wesp er heel anders. Die heeft een smalle taille, is glad en felgeel met zwart gekleurd.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.