2°C | Amsterdam

Woongroep Samen beperkt ontslagen hulp in huishouding

Hollands Kroon – Door de vele veranderingen in de ouderenzorg, vinden er ook binnen Samen veel veranderingen plaats. Onder andere in de hulp bij het huishouden. Gistermiddag, 8 februari, werd bekend dat er ondanks deze veranderingen gelukkig geen gedwongen ontslagen vallen onder de huishoudelijk medewerksters.
Door de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) begin 2015 is er bij de gemeenten minder geld beschikbaar voor hulp bij het huishouden. De hulp bij het huishouden moet daarom op een andere manier ingericht worden.

Geen recht meer op hulp bij het huishouden

De gemeenten Schagen en Hollands Kroon hebben ervoor gekozen dat het recht op Hulp bij Huishouding 1 (de lichtere hulp bij het huishouden) per 1 januari 2016 vervallen is. Tot 1 mei 2016 geldt een overgangsregeling. Na 1 mei 2016 stopt de Hulp bij Huishouding 1 in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon definitief. Voor veel van onze cliënten betekent dit dat zij vanaf 1 mei geen recht meer hebben op hulp bij het huishouden via de WMO. Wel kunnen zij hulp bij het huishouden particulier afnemen.

Geen gedwongen ontslagen

De afgelopen maanden ging Samen er vanuit dat er door deze veranderingen er voor zo’n 37 FTE (150 tot 160 medewerkers) na 1 mei geen werk meer zou zijn en dat Samen voor deze medewerkers gedwongen ontslag zou moeten aanvragen. Gisteren maakte Hans Groenendijk, Raad van Bestuur, tijdens een medewerkersbijeenkomst bekend dat dit toch niet het geval is.
Door tijdelijke contracten niet te verlengen en schoonmaakwerkzaamheden in de locaties en kantoren niet langer uit te besteden, maar zelf in te vullen konden er al veel banen behouden blijven. Daarnaast hebben veel medewerkers gekozen gebruik te maken van een regeling voor vrijwillig vertrek of gesolliciteerd op een andere functie binnen Samen. Al met al gaat dit om zo veel medewerkers, dat voor alle overige medewerkers hun baan behouden blijft.

Zorgen over cliënten

Hans Groenendijk: “Hoewel wij heel blij zijn dat geen van onze huishoudelijk medewerkers gedwongen hoeft te vertrekken, maken wij ons wel zorgen over het lot van onze cliënten die per 1 mei hun hulp bij het huishouden kwijtraken. Verslonzing ligt op de loer en onze huishoudelijk medewerksters fungeren vaak als ogen en oren voor de wijkverpleegkundige. Als iemand erg achteruit gaat, kan een oplettende hulp bij het huishouden ervoor zorgen dat er snel zorg komt. Mensen kunnen wel particulier huishoudelijke hulp bij ons afnemen, maar lang niet iedereen kan dit betalen of zal hiervoor kiezen. Daarnaast kunnen wij vanwege alle interne veranderingen niet garanderen dat mensen die huishoudelijke hulp bij Samen blijven afnemen, ook daadwerkelijk hun vaste hulp kunnen houden.”

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.