Zware tijden voor hooikoortspatiënten

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

HOLLANDS KROON – Het aantal pollen dat door grassen, kruiden en bomen in de lucht gebracht wordt is groot, waardoor de totale pollendruk hoog blijft. Tijdens droog weer is dat overal in Nederland en België het geval. Met de wind die uit oostelijke richting komt, wordt ook nog pollen uit landen ten oosten van ons aangevoerd.
Kruiden, met name Zuring en Smalle weegbree behoren eveneens tot de pollenplanten die stuifmeel aan de lucht afgeven. Het zijn echte windbestuivers. Je ziet er steeds meer in bloei in bermen, op dijkhellingen, in graslanden en ook in de stad in niet gemaaide bermen langs wegen. Tussen het bloeiend gras zie je de rode kleur van de bloeiwijzen van Zuringen.
Tips:

Zonnebril

Een zonnebril beschermt je ogen tegen het binnendringen van pollen. Draag het liefst een zonnebril die goed om de ogen heen sluit. Gebruik ook vaseline rond de ogen om nog beter beschermd te zijn tegen de directe prikkeling van pollen. Vermijdt dat pollen via je handen in de ogen terecht komen door ze regelmatig te wassen.

Slaapkamer

Probeer je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden door de volgende maatregelen te nemen:

  • Was en borstel je haar regelmatig, vooral voor het slapengaan.
  • Als je in aanraking bent geweest met pollen, doe dan je kleren gelijk in de was.
  • Neem voor het slapen een douche.
  • Probeer je slaapkamer pollenvrij te houden door regelmatig te stofzuigen, ramen selectief te openen  (waar geen wind op staat) en beddengoed regelmatig te wassen.

Ramen dicht

Het beste is om de ramen in het hooikoortsseizoen dicht te houden. Wil je toch wat frisse lucht in huis zet dan de ramen open waar geen wind op staat, of zet er antipollen horren voor. Doe dit voornamelijk ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, dan is de pollenconcentratie het laagst. Ook na een regenbui zijn veel pollen uit de lucht gespoeld. Let ook op in de auto, via open ramen en ventilatiesystemen kunnen pollen gemakkelijk binnenkomen.

Jeukende ogen

Een veelvoorkomende hooikoortsklacht is jeukende ogen. Probeer de jeuk niet tegen te gaan door te wrijven. Pollen aan je handen kunnen zo in je ogen terecht komen. Bovendien kan dit irritaties en ontstekingen veroorzaken. Leg een nat washandje op je ogen om de jeuk of irritatie tegen te gaan of gebruik oogdruppels.

Prikkelende stoffen

Probeer contact met stoffen zoals tabaksrook, verf en huisstof te vermijden. Ook chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende planten of bloemen kunnen de hooikoortsklachten verergeren.

De tuin

Probeer je tuininrichting af te stemmen op de pollen waar jij allergisch voor bent. Plant bijvoorbeeld geen berk als je weet dat je voor de pollen van deze boom allergisch bent.  Wanneer je bekend bent met de pollen waarvoor je allergisch bent, probeer deze dan te vermijden.(Bron: Hooikoorts.com)

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category