Kusama verwachting

De Kusama koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de verwachtingen voor de koers 2022 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in Kusama. Maar wat is het precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Kusama.

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

In dit artikel bespreken we Kusama, het kleine broertje van Polkadot. In dit artikel vertellen we je meer over deze experimentele blockchain en de werking ervan.

 

Wat is Kusama?

Waar de meeste blockchain ecosystemen enkel een testnetwerk gebruiken om hun dApps en projecten te ontwikkelen, biedt Kusama een functionele markt en testnettoolkit die andere ecosystemen niet bieden. Het is een openbare pre-productieomgeving voor Polkadot, een omgeving waarin elke ontwikkelaar kan experimenteren en nieuwe blockchains of applicaties kan testen voordat ze op het Dot netwerk worden vrijgegeven. Zo kan de gebruiker op Kusama met nieuwe functies experimenteren voordat deze functies worden uitgerold naar Polkadot.

Kusama wordt daarom ook wel het ‘kanarienetwerk van Polkadot’ genoemd. De naam is afkomstig van het feit dat kanaries vroeger in kolenmijnen werden gebruikt om mijnwerkers te waarschuwen wanneer koolmonoxide of andere giftige gassen vrij kwamen.

Wat is KusamaHet netwerk is onafhankelijk en op zichzelf staand netwerk maar gebruikt een vergelijkbare codebasis als Polkadot, en op het netwerk hebben ontwikkelaars toegang tot een schaalbaar en interoprerabel shared netwerk om te testen.

De crypto gebruikt twee soorten blockchains om transacties te verwerken en netwerkactiviteit te beheren.

Relay Chain is het hoofdnetwerk waarop de validators zich bevinden en waar transacties worden afgerond. Om een ​​hogere snelheid te bereiken, scheidt de Relay Chain het toevoegen van nieuwe transacties van het valideren van die transacties. De Relay Chain is verantwoordelijk voor de coördinatie van het systeem als geheel.

Parachains daarentegen zijn unieke parallelle blockchains die gebruikers in staat stellen om afzonderlijke Layer 1-blockchains te gebruiken met het Kusama netwerk.

De Kusama Relay Chain gebruikt een variatie op Proof of Stake (PoS) consensus genaamd Nominated Proof of Stake (NPoS). Bij deze consensusmethode selecteren gebruikers, door coins te staken, zelf de validators om de beveiliging van het netwerk te maximaliseren.

Door middel van dit systeem kunnen gebruikers de volgende rollen vervullen:

  • Validators: Validators kunnen beloningen verdienen door te valideren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijke voor het toevoegen van blokken, in consensus met andere validators.
  • Nominators: Nominators beveiligen het netwerk door KSM tokens te staken aan maximaal 16 validators.

KSM-token

Het KSM -token is de native token van het Kusama netwerk. Zoals hierboven vermeld zetten validators hun KSM in om netwerkbeveiliging te garanderen en inflatiebeloningen te verdienen, terwijl nominators hun KSM kunnen gebruiken om steun te betuigen aan bepaalde validators en een deel van de beloningen te ontvangen. Daarnaast kan de KSM-cryptocurrency worden gebruikt voor het koppelen om nieuwe parachains te ondersteunen

Het token heeft ook een governance functie. Houders van de token kunnen stemmen KSM over bepaalde protocolupdates en wijzigingsvoorstellen. Er bestaan drie verschillende manieren waarop er gestemd kan worden binnen het Kusama protocol:

Referendum waarbij alle KSM tokenhouders kunnen stemmen en een voorstel kunnen indienen.

Raadsleden zijn 13 gekozen validators die de algehele community vertegenwoordigen en het consensusmechanisme te handhaven en de veiligheid te garanderen. Raadsleden kiezen de technische commissie en hebben een veto bij het referendum.

De technische commissie is gekozen door de raadsleden en heeft als taak te oordelen of bepaalde wijzigingsvoorstellen urgent zijn.

Het team achter Kusama

Niet geheel verassend is Kusama ontwikkeld en gebouwd door hetzelfde team dat achter Polkadot zit: de Web3 Foundation onder leiding van Gavid Wood. Wood is medeoprichter van Ethereum en uitvinder van Solidity. Daarnaast zijn Peter Czaban en Robers Habermeier onderdeel van het team.

Kusama werd in 2016 opgericht en de tokenverkoop vond plaats in 2019 en werd beheerd door de Web3 Foundation. Iedereen die op het moment van vrijgave in het bezit was van Polkadot-indicatortokens , kon in juli 2019 ook aanspraak maken op KSM tokens.

De verwachtingen en ontwikkelingen van het Kusama project

Kusama en Polkadot zijn blockchains die onafhankelijk van elkaar opereren en verschillende functies hebben. Kusama is flexibeler, sneller in zijn beheer en zuiniger om code in te zetten dan zijn tegenhanger Polkadot. Aan de andere kant is Polkadot stabieler, veiliger en conservatiever dan Kusama.

Polkadot Kusama projectOmdat Kusama een “kanarie netwerk” is, moeten ontwikkelaars de parachains eerst op Kusama bouwen voor een testproces voordat ze in Polkadot worden geïmplementeerd.

Kusama gebruikt de basiscode van Polkadot waardoor ontwikkelaars bijna dezelfde ervaring hebben. Het verschil is echter dat de ontwikkeling van Kusama veel sneller gaat omdat het de governance instellingen gewijzigd heeft.

Het netwerk kan op korte termijn worden aangepast als de gemeenschap besluit om wijzigingen door te voeren. Bovendien is het tot vier keer sneller dan Polkadot, met een stemperiode van zeven dagen voor KSM-houders, gevolgd door zeven dagen om het blockchain-referendum in te voeren. Op Polkadot is deze periode vier keer zo lang: de stemperiode duurt 28 dagen, gevolgd door een afkondigingsperiode van 28 dagen

Op het moment dat de projecten op Kusama gebouwd zijn, kunnen ze, indien gewenst, eenvoudig naar Polkadot worden verplaatst. Ondanks dat de implementatie veel goedkoper dan de implementatie in Polkadot zal de laatstgenoemde altijd het hoofdnetwerk zijn voor de implementatie van applicaties.

Kusama koers verwachting 2022 – 2025

Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Kusama nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Kusama. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik KSM kopen?

Kusama KTM verwachting logoWaar let je als belegger op wanneer je erover denkt om KSM te kopen? 

Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. KSM staat in de top coins van coinmarket, wat wel laat zien dat dit een positieve belegging kan zijn.

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Kusama koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.

KSM kopen

Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit KSM voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook Kusama.

Conclusie

DeFi blijft mainstream aan populariteit winnen dat maakt dat de behoefte aan levensvatbare testplatforms zoals Kusama groeit. Kusama is gebouwd om het groeiende Web 3.0-ecosysteem te ondersteunen en heeft kenmerken die bijna identiek zijn aan die van Polkadot.

Het stelt ontwikkelaars in staat om de blockchain-faciliteiten van het testnet te gebruiken deze te verbinden met het hoofdnetwerk. Kusama bevat de nieuwste en meest effectieve technologische hulpmiddelen die zijn geïntroduceerd door de Web3 Foundation.

Dankzij de Kusama-infrastructuur kunnen ontwikkelaars profiteren van zowel een flexibeler governancesysteem als lagere inzetvereisten dan het Polkadot netwerk wat Kusama een geweldig platform maakt om te testen met parachains.