De Harmony koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de verwachtingen voor de koers 2022 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in deze blockchain. Maar wat is het precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?
Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project erachter om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Harmony.
Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.
Harmony is ontstaan uit een droom om de industrie te veranderen door een nieuwe interoperabele blockchain te creëren die de schaalbaarheidsproblemen van de huidige blockchains zou oplossen. Klinkt mooi toch? Laten we er daarom eens dieper op induiken.
Wat is Harmony?
Harmony is een gedecentraliseerd open-source blockchain-protocol dat gericht is op het verbeteren van de schaalbaarheid tussen netwerken. Harmony staat ook wel bekend als cross-chain blockchain-project. Cross-chain betekent dat het is ontworpen als een brug tussen verschillende blockchains, waaronder Bitcoin, Ethereum, Polkadot en de Binance Smart Chain. De bruggen van Harmony kunnen alle Proof of Work en Proof of Stake ketens verbinden.
Met behulp van het sharding mechanisme probeert Harmony de problemen op te lossen waarmee het Ethereum-netwerk vaak wordt geconfronteerd, waarvan schaalbaarheid een belangrijke is. Harmony heeft als doel een zeer veilig, volledig schaalbaar en zeer energiezuinige blockchain te zijn en is ontworpen om deuren te openen voor interoperabiliteit en ultrasnelle transacties.
Harmony heeft net als vele anderen een native token, genaamd ONE, waarmee alle activiteiten en voorzieningen op het platform worden betaald: stemmen, transactiekosten, gaskosten, uitzetten en ontvangen van beloningen.
Hoe werkt Harmony?
Harmony is een open-source en snelle blockchain waarbij het Ethereum-applicaties gedraaid worden met een transactieduur van 2 seconden en tegen 1000 keer lagere kosten.
Hiervoor maakt het gebruik van het consensusalgoritme dat bekend staat als Federated Byzantine Fault Tolerance (FBFT). FBFT is een zeer efficiënt en snel consensusalgoritme dat is gebouwd op het beroemde Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) algoritme dat al jaren de basis is voor gedistribueerde systemen en consensusonderzoek.
Effective Proof of Stake en Sharding
Proof of Stake (PoS) is het consensusmethode dat bekend staat als een energiezuinig en goedkoop. Meer specifiek maakt Harmony gebruik van Effectieve Proof of Stake (EPoS) waarbij “Effectieve” slaat op het sharding mechanisme. Het belangrijkste verschil tussen EPoS en een klassieke PoS is de verplichte verhouding tussen het inzetbedrag van een validator en het aantal nodes dat hij beheert. Hoe meer tokens een validator uitzet, hoe meer nodes hij moet uitvoeren. Bij EPoS worden de inzetten willekeurig en gelijkmatig over alle shards te verdeeld, zodat elke shard gelijk is beveiligd
Een shard is een synoniem voor een stuk of een onderdeel. Door Harmony te sharden, betekent dit dat de nodes in vier gelijke groepen worden verdeeld. Er zijn in totaal 1000 nodes verdeeld over vier shards, waardoor één shard uit 250 nodes bestaat. Binnen zo’n shard worden de nodes regelmatig en willekeurig gemengd. Op deze manier wordt de beveiliging van het systeem vergroot en wordt het systeem meer schaalbaar op alle drie de blockchain-aspecten: netwerk, opslag en transactieverwerking.
Harmony is niet het eerste project dat gebruik maakt van Sharding. Zillinga is een voorbeeld van een blockchain die hier ook gebruik van maakt. Het nadeel van Zillinga is echter dat ze wel het werk verdelen over de nodes maar niet de blockchain zelf opdelen. Hierdoor heeft iedereen nog steeds een kopie van de volledige blockchain nodig om het werk te kunnen uitvoeren.
Geschiedenis Harmony
Harmony is opgericht en ontwikkeld door zogenoemde FAANG professionals. FAANG is een acroniem voor Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google. Momenteel bestaat het Harmony team uit meer dan 30 leden, met hun expertise variërend van engineering, academisch werk en ondernemerschap. Belangrijke teamleden zijn onder andere Stephen Tse (van Google en Microsoft Research), Nicolas Burtey, Alok Kothari programmeur bij Apple), Rongjian Lan, Minh Doan en Nick White.
In april 2018 wist Harmony meer dan $20 miljoen op te halen om het protocol te ontwikkelen en trok het de aandacht van meerdere investeerders zoals Consensus Capital in Silicon Valley en Lemniscap VC in Hong Kong.
De verwachtingen en ontwikkelingen van het Harmony project
Harmony is het afgelopen jaar een reeks partnerschappen aangegaan, waaronder integraties met gedecentraliseerde financiële (DeFi) platforms zoals Aave en Curve.
Begin vorig jaar kondigde Harmony een samenwerking aan met SushiSwap, een van de beste gedecentraliseerde uitwisselingen. Deze samenwerking geeft gebruikers de mogelijkheid om te genieten van de functies van Sushi op Ethereum. De voordelen van Harmony zijn onder meer het snel afwikkelen van transacties met een finaliteit van twee seconden en het feit dat gebruikers niet te maken hebben met de hoge gaskosten van Ethereum.
Een van de toepassingen van Harmony zijn NFT’s. Harmony ondersteunt onder andere LMA, een kunstgalerie met non-fungible token (NFT), en SeeMarket, een op dApp gebaseerde voorspellingsmarkt. Volgens Harmony zijn er tot nu toe 2 312 kunstenaars zijn die $602.000 hebben verdiend met hun NFT-kunstverkoop.
NFTrade, het gedecentraliseerde cross-chain NFT-platform kondigde in december aan dat het de Harmony-blockchain zou integreren om “een intuïtieve one-stop-shop voor alle Harmony NFT-interacties” te creëren.
Rond diezelfde periode ging het project een strategisch partnerschap aan met PowerPool om zijn geavanceerde gestructureerde beleggingsproducten/vermogensbeheeroplossingen naar het ONE-ecosysteem te brengen. Harmony gaf in een verklaring aan dat: “Het belangrijkste doel van deze samenwerking is om het Harmony Defi-ecosysteem voor iedereen gemakkelijk toegankelijk te maken via gediversifieerde DeFi-pools/indexen die worden beheerd door PowerPool DAO (gedecentraliseerde autonome organisatie)”.
Daarnaast is Harmony erin geslaagd om functionele DeFi-applicaties te ontwikkelen zoals UnifyProtocol, DEX en een dApp genaamd SeeSwap. Concurrenten hebben hier meer moeite mee.
Toekomst en roadmap
De roadmap van Harmony is bijgewerkt tot 2021 maar daarna is er helaas geen update meer geweest.
Doorlopende doelen van het project zijn:
- Adoptie: Dat willen ze vergroten door het houden van hackathons en workshops. De belangrijkste focus is om eerst meer ontwikkelaars en partners te bereiken.
- Interoperabiliteit: Nieuwe financiële toepassingen van het Harmony Network worden verondersteld te verschijnen door samenwerking met Bitcoin en Ethereum. Dat zou moeten leiden tot meer acceptabele activa die door Harmony kunnen worden gebruikt.
- Decentralisatie: Groei van de validatorgemeenschap en netwerkprotocolfuncties. Zoals ze het team zelf zegt: “Externe stemkracht en hersharding zullen ons bestuur op lange termijn garanderen.
Harmony koers verwachting 2022 – 2025
Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het laatste Harmony nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen.
Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Harmony. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken.
Moet ik Harmony kopen?
Waar let je als belegger op wanneer je erover denkt om ONE te kopen?
Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. ONE staat in de top coins van coinmarket, wat wel laat zien dat dit een positieve belegging kan zijn.
Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.
Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Harmony (ONE) koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.
ONE kopen
ONE staat hoog in de ranglijsten, en is op elke crypto exchange te verhandelen. Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren.
Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit een coin voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.
In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook ONE.
Conclusie
Harmony is een interessant project waarbij Sharding zorgt voor een krachtige blockchain-platform. Het lijkt vertrouwen te hebben van belangrijk partners maar zal altijd op de hoede moeten blijven voor concurrenten als Zillinga en Ethereum die natuurlijk niet stil blijven zitten.